Aşılı ceviz fidanını tüplü yada açık köklü temin etmeden önce Ceviz fidanı dikimi yapılacak alanın toprak tahlili mutlaka yapılmalıdır.Sonraki aşamada coğrafi bölgeniz ve ikliminize uygun AŞILI CEVİZ FİDANI türü belirlenip dikim aralığı saptanmalıdır.

Ceviz Fidanı Nasıl Dikilir ?

Ceviz fidanlarının dikimini iki farklı şekilde yapabilirsiniz.

  • Açık köklü ceviz fidanları kasım ve nisan ayları arasında dikilir. Fidan dikimini yaparken köklerin olduğu gibi kalmasına kıvrılıp, dönmemesine dikkat etmeniz gerekir. Fidan kökünün toprakta hava boşluğu kalacak şekilde ne çok sığ ne de çok derine dikilmemelidir.
  • Tüplü ceviz fidanları ise kaplarından ve naylonlarından çıkarıldıktan sonra kökte bulunan toprak dağılmadan dikilmesine özen gösterilmelidir.

Çıplak köklü veya tüplü ceviz fidanlarını dikerken fidanların uygun ölçülerde çukura yerleştirilmeli, toprak iyice sıkıştırılmalı ve su verilmelidir.

Ceviz Fidanı Ne Zaman Dikilir ?

Yetiştirilen ceviz fidanının dikim yapılacak yere gönderilmesi için fidanın kış dinlenmesine geçmesi gerekir. Bu süreçte sökülen fidan dikim yerine en kısa sürede gönderilmeli ya da fidan kökleri dere kumu ile kapatılarak korunmalıdır.

Kışların ılıman yazların ise sıcak ve kurak olduğu iklimlerde açık köklü ceviz fidanı dikimi kasım ayında başlar ve nisan ayına kadar devam eder.

Kışların ve yazların normal geçtiği iklimlerde ise kasım ve aralık ayları ile şubat ve nisan ayları arasında fidan dikimi gerçekleştirilebilir.

Kış aylarının sert geçtiği iklimlerde ise dikim yapılması önerilmez. Havaların biraz daha kırıldığı mart-nisan aylarında dikim yapılabilir.

Tüplü ceviz fidanlarında ise köklerin toprakta olması nedeniyle yılın her mevsimde dikilebilir.
Kışların ılıman yazların sıcak ve kurak geçtiği iklimlerle sonbahar, kış ve ilkbahar aylarında yapabilirsiniz.

Kışların ve yazların normal sıcaklıklarda geçtiği iklimlerde ise yılın her ayında dikim yapabilirsiniz.

Kışların sert geçtiği iklimlerde ise fidan dikimi yapılmaz. Havaların ısınmaya başladığı en ideal aylarda nisan, mayıs ve haziranda dikim yapabilirsiniz.

Açık Köklü Ceviz Fidanı Dikimi

  • Açık köklü ceviz fidanlarının sevki sonbahar mevsiminde kasım ayının son zamanlarında başlar ve Nisan ayında sona erer.
  • Ceviz fidanların kök yaşları 3 olup, aşı yaşları ise 2’dir.
  • İhracat ürünü olan fidanların boyları 1 metreden başlae ve 2,5 metreye kadar devam eder.
  • Açık köklü ceviz fidanlarının sağlık sertifikalıları sürekli güncellenmektedir.
  • Dikim öncesi fidan çukurlarının en az 1 metre derinliğinde 60 cm genişliğinde kepçe ile açılması önerilir.
  • Dikim öncesi açılan çukurların alt kimyasal gübrelemesi yapıldıktan sonra fidan toprağının çevresinde organik katı (leonardit türü) gübrelerin kullanılmalıdır.
  • Gönderimi yapılan yerde dere kumundan yapılmış uygun saklama alanları oluşturulmalı ve nemliliğini kaybetmemesi için gerekli önlemler alınmalıdır.

Tüplü Ceviz Fidanı Dikimi

  • Tüplü ceviz fidanlarının ise kökleri kapalı olduğundan dolayı yılın 12 ayı sevk edilmeye ve dikilmeye uygundur.
  • Fidanların kök yaşları 2,5 olup, aşı yaşları ise 1’dir.
  • Fidan boyları zamanına göre 50 cm’den başlayarak 120 cm’e kadar bulunur.
  • Gönderim sırasında hava şartlarına uygun tır dorsesi  kullanılmalıdır.
  • Tüplü fidanlarımızın sağlık sertifikalıları sürekli güncellenmektedir.
  • Dikim öncesi açılan fidan çukurlarının en az 1 metre derinliğinde 60 cm genişliğinde açılması önerilir.
  • Yine dikim öncesi açılan çukurların alt kimyasal gübrelemesi yapıldıktan sonra fidan toprağının çevresinde organik katı (leonardit türü) gübrelerin kullanılması önerilmektedir.

Ceviz Fidanı Dikiminde Yapılan Yanlışlar

  • Ceviz fidanı yetiştiriciliğinde en çok görülen yanlış tarlanın dikim için hazırlanmamasıdır. Daha önce hiç işlem görmemiş tarlaların yağışları toplayabilmesi için pullukla sürülmesi gerekir.
  • Yapılan ikinci yanlış fidan dikimi için açılan çukurların ölçülü ve belli bir düzende olmamasıdır. Fidan türüne göre çukurların uzaklığı ölçülmeli ve aynı çizgide olması sağlanmalıdır.
  • Ceviz fidanı dikerken açılacak çukurların ölçüleri köklerin rahat ilerleyebilmesi için önemlidir. Açılan çukular 50 cm genişliğinde ve 100 cm derinliğinde olmalıdır.
  • Daha sert olan topraklarda ise bu çukur 150 cm’e kadar açılmalıdır.
  • Yanmamış hayvan gübresi kullanmak yapılan diğer yanlışlardandır. Bu gübre asit yoğunluğundan dolayı fidanın ölümüne neden olur. Fidan dikiminde bir ölçek yüzey toprağı bir ölçek nehir kumu ve bir ölçek yanmış büyükbaş hayvan gübresi veya katı organik gübreden oluşan karışım kullanılmalıdır.
  • Aşı boğum bölgesinin dikerken toprak altında kalması ya da dikim sonrası toprak ile örtülmesi yapılan yanlışlardandır. Fidan dikildikten sonra aşı boğum bölgesi toprağın 8-10 cm üzerinde kalması ve güneyi göstermesi gerekir.
  • Destek çubuğunun çok uzak olması fidanın gergin olmasına ve aşıdan kırılmasına yol açar. Destek çubukları 1.5 metre uzunluğunda ve fidanın 10 cm yakınına dikilmelidir.
  • İlk budamasını fidan hareketlenmeden ve aşı yerinin 40 50 cm yükseğinden yapılması gerekir.

guvenfidancilik2

FİDAN DİKİMİ NASIL YAPILIR

Aşılı ceviz fidanları ile bahçe kurulduğunda ağaçlar çeşidine göre 1-3 yıl içinde verime yatarlar.Dikim mesafeleri; ceviz fidanı büyük taç oluşturduğundan dikim mesafeleri geniş bırakılmalıdır. Ayrıca çeşit özellikleri bilinerek dikim mesafeleri bırakılmalıdır. Örneğin Chandler ceviz fidanı (Amerikan cevizi) diğer ceviz fidanı çeşitlerine göre daha küçük taç oluşturduğundan daha kısa mesafeler bırakılabilir. Yine toprak özellikleri de bilinerek mesafeler ayarlanmalıdır.Örneğin, daha kıraç, besin maddesince zengin olmayan, sulama imkanları daha kısıtlı yerlerde daha kısa mesafeler, derin, humuslu, havalanan, uygun sulama yapılabilen yerlerde ceviz fidanları daha uzak mesafelere dikilebilir.
Aşılı ceviz fidanı dikim mesafeleri doğal koşullara ve bakım koşullarına göre değişirse de ceviz fidanlarında en ideal dikim aralıkları; çeşidine göre 10 x 10 m, 8 x 8 m, 8×4 m, 7×7 m’dir.

DİKİM ARALIKLARINA GÖRE FİDAN SAYISI

7×3,5 m dikim aralığı = 1 dönüme 40 adet ceviz fidanı dikilir
8×4 m dikim aralığı = 1 dönüme 30 adet ceviz fidanı dikilir
7×7 m dikim aralığı = 1 dönüme 20 adet ceviz fidanı dikilir
10×7 m dikim aralığı = 1 dönüme 20 adet ceviz fidanı dikilir
8×8 m dikim aralığı = 1 dönüme 15 adet ceviz fidanı dikilir
9×9 m dikim aralığı = 1 dönüme 12 adet ceviz fidanı dikilir
10×10 m dikim aralığı = 1 dönüme 10 adet ceviz fidanı dikilir

Açık köklü ceviz fidanlarının dikimi kış dinlenme döneminde yapılır. Yani sonbahardan başlar, erken ilkbahara kadar devam eder. Açık köklüler için yaprak döktükten sonra fidanların dikilmesi daha uygundur. Poşetli/tüplü ceviz fidanlarının dikimi ise yılın on iki ayı yapılabilmektedir. Ceviz fidanı çukurları ortalama 60 cm genişliğinde ve 60 cm derinliğinde açılmalıdır. Fidan dikim çukurları açılırken çıkan toprak ya tek başına veya var ise yanmış küçük veya büyükbaş hayvan gübreleri ile karıştırılabilir ve fidan çukurlarına doldurulur. Ayrıca dikkatli davranmak koşuluyla dikim çukurlarının dibine 100-150 gram civarında kompoze gübre koyulup üzerine biraz toprak döküldükten sonra fidan köküyle temas etmeyecek şekilde ceviz fidanları yerleştirilebilir.Dikimden önce açık köklü ceviz fidanlarına kök budaması yapılır. Kök budamasında kalın kökler düzeltilir. Saçak kökler azaltılmaz.
Ceviz fidanı dikiminden sonra toprakta hava kalmayacak kadar bol can suyu verilmelidir. Dikim sonbaharda yapıldıysa gözlerin uyanması başlamadan önce, fidanların tepesi 40-50 cm den kesilir.Dikim sırasında aşılı ceviz fidanının aşı noktası topraktan 5-10 cm yukarıda olmalıdır. Rüzgarlı bölgelerde dikimden sonra ceviz fidanı hereğe bağlanır.